18
Вересень 2023року
облік
виробничі запаси

Лайфхаки для бухгалтера: благодійник підкинув овочів — консервуємо для їдальні

Вітаємо в новій рубриці «Лайфхаки для бухгалтера». Вона допомагатиме господарювати ефективно. До морочливих ситуацій із лікарняного побуту отримаєте розв’язки — як оминути ризики, заощадити кошти й час, зберегти майно та перетворити втрати на зиск. А ще нова рубрика — нагода перепочити, обмінятися досвідом із колегами й зарядитися позитивом. Адже на честь її відкриття — конкурс із подарунками

Олена Озерова , керівник експертної групи Експертус Головбух
Тетяна Мартинюк , головний редактор журналу «Головбух Медицина»

Стартуємо з історії про щедрого фермера, врятований врожай і власне виробництво консервацій для лікарняної їдальні. Що дізналися від читача…

Оцініть овочі за первісною вартістю й облікуйте як цільову допомогу

Складіть акт приймання-передачі благодійної допомоги. Зразок із коментарями та форму знайдете у статті «База первинних документів ЗОЗ: акти приймання‑передачі благодійної/гуманітарної допомоги».

Розрахуйте первісну вартість. Це сума справедливої вартості й додаткових витрат, якщо такі є. Додаткові витрати на доставку, вантажні роботи тощо (п. 12 НП(С)БО 9 «Запаси»). Справедливу вартість визначає комісія медзакладу. Скеруйте комісію орієнтуватися на сучасну собівартість придбання (додаток до НП(С)БО 19 «Об’єднання підприємств»). Із розрахунками допоможе стаття «Благодійна й гуманітарна допомога запасами: як оцінити».

Благодійник передав овочі лікарні з очевидною метою підтримати сили та здоров’я пацієнтів. Тому облікуйте їх як цільову допомогу: Д-т 201 «Сировина й матеріали» (окремий рахунок аналітичного обліку) К-т 483 «Благодійна допомога».

Не оподатковуйте ПДВ овочі від благодійника, адже безоплатне отримання товарів не є постачанням згідно з пунктом 14.1.191 Податкового кодексу України (ПК).

Не роздавайте благодійну допомогу працівникам

Медичне КНП не має права розподіляти допомогу між своїми працівниками. Логічне бажання допомогти колегам поставить під загрозу неприбутковий статус (пп. 133.4.1, 133.4.2 ПК). Докладніше про ризики і способи поділитися допомогою читайте у статті «Допомагаємо ЗОЗ у зоні екоциду: чи має право КНП поділитися гуманітаркою».

На додаткові витрати можете спрямувати кошти від НСЗУ

Кошти від НСЗУ медзаклад найперше використовує, щоб покрити собівартість і забезпечити якість медпослуг (ст. 5 Закону № 2168). Решту коштів маєте право спрямувати на будь-які витрати в межах статутної діяльності. Витрати передбачте у фінплані.

Придбання для консервацій зарахуйте на баланс за первісною вартістю на підставі накладної:

  • спеції — на відповідний аналітичний рахунок до субрахунку 201 «Сировина й матеріали»;
  • банки — на субрахунок 204 «Тара й тарні матеріали».

У бухобліку виконайте проведення: Д-т 201, 204 — К-т 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

Якщо придбали товари в платника ПДВ і він зареєстрував податкову накладну на медзаклад у ЄРПН, визнайте податковий кредит із ПДВ: Д-т 641 «Розрахунки за податками» — К-т 631. На вартість томатів, які використаєте у складі базового безоплатного харчування під час надання медпослуг, нарахуйте компенсувальні ПДВ-зобов’язання згідно з пунктом 198.5 ПК: Д-т 201, 204 — К-т 641. Щоб сплатити постачальникам за рахунок коштів від НСЗУ, подайте платіжну інструкцію до банку та зробіть запис на підставі виписки банку: Д-т 631 — К-т 311 «Поточні рахунки у національній валюті».

Визначте собівартість соку, складіть технологічну картку, облікуйте консервації як готову продукцію

Витрати на виробництво соку узагальніть на окремому аналітичному рахунку до рахунку 23 «Виробництво». Щоб розрахувати собівартість соку, керуйтеся нормами облікової політики або положенням про кухню/їдальню.

Перш ніж консервувати, затвердьте технологічну картку. За основу візьміть збірники рецептур. Пропишіть:

  • процес виробництва;
  • склад сировини і супутніх матеріалів;
  • норми їх умісту в кінцевому харчовому продукті;
  • строк придатності;
  • умови зберігання;
  • спосіб використання тощо.

Витрати на приготування консервованого соку узагальніть у калькуляційній картці.

Включіть до собівартості соку витрачену сировину, тару та зарплату персоналу кухні з відрахуванням ЄСВ. Урахуйте амортизацію кухонного обладнання й комунальні послуги (п. 11 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Безоплатні овочі, які відпустили в переробку, покажіть проведенням: Д-т 23 — К-т 201/Томати. Водночас визнайте дохід від благодійної допомоги: Д-т 483 — К-т 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів».

Супутні матеріали, як-от спеції і тару, що закупили за рахунок коштів від НСЗУ, включіть до складу витрат виробництва: Д-т 23 — К-т 201/Сіль, 201/Перець, 204.

Щоб збільшити собівартість консервації на інші витрати, окрім матеріальних, оберіть базу розподілу. Адже кухня — структурний підрозділ медзакладу, що обслуговує всі відділення. Витрати на її утримання є загальновиробничими. За базу розподілу оберіть обсяг використаної сировини, час переробки або інший показник. Витрати на приготування томатного соку узагальніть за дебетом рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». Після розподілу збільште собівартість консервації на суму цих витрат: Д-т 23 — К-т 91. Оприбуткуйте консервований сік на склад за накладною як готову продукцію: Д-т 26 «Готова продукція» — К-т 23.

Унаочнимо алгоритм прикладом.

Бухоблік виробництва консервованого соку на кухні лікарні
Отримати проведення ↓

Фермер надав КНП благодійну допомогу — 300 кг помідорів. Комісія медзакладу визначила справедливу вартість — 13 грн/кг. Овочі оприбуткували. За рахунок коштів від НСЗУ придбали:

• спеції — 600 грн, у т. ч. ПДВ;

• скляні трилітрові банки — 3120 грн, у т. ч. ПДВ.

Помідори, спеції й тару відпустили на кухню для приготування консервованого томатного соку. Витрати, як-от зарплата персоналу, відрахування ЄСВ, амортизація обладнання, комунальні послуги, — 1200 грн. Кухня виготовила й передала на склад 180 л томатного соку.

Медзаклад надає звільнені від оподаткування ПДВ медичні послуги.

Бажаємо вам в роботі лише приємних клопотів.

Увага: конкурс!

Упевнені: кожен із вас має цікаві ідеї, які вже втілили чи ще обмірковуєте. Візьміть участь у конкурсі — поділіться ідеями. Умови прості, а зиск чималий — обмін досвідом, нові раціональні алгоритми господарювання й нові облікові рецепти. На найспритніших дописувачів чекають подарунки

10 головних фактів про бухдовідки щодо виправлення зарплатних помилок
№ 18, 2023
Компенсація витрат на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю